Persikai… aluje: „Gero alaus parduotuvė“
Alumi mėgaujausi jau daugiau nei 20 metų.
Yra kelios rūšys, kurioms teikiu pirmenybę (priklausomai nuo metų laiko, aplinkybių ir nuotaikos), tačiau niekada nepagalvojau kodėl.
Šiandien jau žinau ir ačiū „Gero alaus parduotuvei“.
… Viskas vyko vasario 16-osios vakare, po apsilankymo Signatarų namuose ir vadinosi „degustacija“.
Kalbant trumpai: subalansuota vyrams, bet labai tinka ir moterims, ką visos dalyvavusios vienbalsiai patvirtino.
Tinka visiems normaliems žmonėms, išskyrus snobus, kurie pirkdami vyną, būtinai žiūri, kad jis būtų prancūziškas arba žinovo tonu aiškina, kad štai anas 2006 „čilietiškas“ labai tinka prie jautienos, o štai tas 2009-ųjų Pietų Afrikos nepamainomas su žąsimi.
„Gero alaus parduotuvės“ degustacijoje tokių nesąmonių neišgirsite.
Gal todėl, kad degustacijai vadovauja dvi žavios merginos – Ieva ir Dalia. Taip, tipinio lietuvio akyse alus ir moterys nelabai dera, bet reikia jas pamatyti ir jų paklaustyti…
Moterys paprastai rečiau apsimeta tuo, kuo jos nėra ir nevaidina žinovių srityse, kurių jos neišmano. O Ieva ir Dalia išmano apie alų daug ir tas išmanymas yra tikras, jis yra akyse, širdyje, o ne perskaitytose knygose. Knygų, beje, jos taip pat gali pasiūlyti:)
10 alaus rūšių, kurias paskanauti ir įvertinti užtrunka apie dvi valandas. Joms pasibaigus, jau žinai, kad alus skirstomas ne į stiprų ir silpną, ne į šviesų į tamsų, bet visai kitaip. Kaip – nesakysiu, bet man pačiam buvo staigmena sužinoti, kad pats to nežinodamas, skiriu pirmenybę būtent vieno tipo arba vienos rūšies alui.
Bet galiu pasakyti, kad tarp 10 degustacijai pateiktų mano favoritu tapo kvietinis tamsus „Erdinger“.
O žinote, kokius kvapus viename iš degustuotų alaus rūšių užuodė mano Rasa? Niekada tikriausiai neatspėtumėte: persikų…
Iš karto prisiminiau, kaip vienoje iš vynų degustacijų kadaise sugebėjau surasti braškių kvapą (pasirodo, jis ten ir turėjo būti), bet kad aluje…
Bet tada Ievos žodžiai apie alaus „stilių“ pasidarė visiškai suprantami…
Atskirai dar būtų galima paminėti užkandėles: vyne brandintą sūrį, alyvuoges, burokėlių traškučius, kepenų užkepėlę, džiovintas papajas. Taip taip, viskas prie alaus. Tačiau ne viskas tinka prie visų rūšių. O kai netinka, auga pilvas, nes jis auga ne nuo alaus, kaip stori snobai, geriantys vyną linkę manyti, bet nuo netinkamos užkandos prie alaus. (Aš asmeniškai tai manau, kad dar ir nuo blogos kompanijos).
Apibendrinant – jau senokai buvau apturėjęs tokią gerą pramogą su tiek žinių ir taip skaniai. Nors tos merginos už mane jaunesnės, žemai joms lenkiuosi: ne taip jau dažnai tenka pamatyti žmones, kurie nuoširdžiai tiki tuo, ką daro ir jiems tai taip gerai išeina.
Nuoširdžiai rekomenduoju.
P.S. Nors, kaip jau minėjau, išbandėme 10 alaus rūšių, o po to dar atskirai pasimėgavome labiausiai patikusiomis, rytojaus dieną jokių pašalinių reiškinių nebuvo. Tai šį tą pasako apie kokybę ir, žinoma, apie kompaniją.
P.P.S „Gero alaus parduotuvėje“ galima įsigyti ir pastaruoju metu didžiausių Lietuvos snobų giriamos „Šturmų švyturio žuvies“ produkcijos. Karšto rūkymo stinta man labai patiko. Ypač ta, kuri su ikrais.
P.P.P.S Nepatikėsite, koks geras yra proginis karštas kokteilis, padarytas iš lietuviško alaus su priedais, kai už lango tikra lietuviška žiema…