Krizė? Brangu? Pažiūrėkit į Latviją…

Čia neseniai džiaugiausi, kad taksi Vilniuje pinga. Ir dar Šiauliuose, sako. 

Tik Kaune kažkaip vis ne – gal ten turtingesni žmonės gyvena…:)

Bet štai vėl Rygoje ir nusprendžiau vietinį tamsų alų išbandyti.

Tai va: „Užavas alus“ (sakė vienas iš geresnių, be konservantų) – 1,12 lato, o paprastesnis „Bauskas alus Tumšais“ – 0,9 lato.

Išverskime į litus ir gausime: beveik 5,5  lito ir apie 4,4 lito…

Alus, tiesa, skanus, bet geriu ir galvoju: jei pas mus krizė, tai kaip latviai gyvena…

(5 balsų, vidurkis: 4.20 iš 5)
Loading...
  • nerijus

    Senokai nevaikštau į barus ar kt.
    Perku tik parduotuvėjo ir dabar stengiuosi pirkti tik ne YAPČ reklamuoto alaus. Bandau visokius variantus. Sako, kad biržiečių geriausias, bet abejoju. Gal tik mažiau konservantų, nei įpratiniuose.

    pons, Artūrai, pas mus, kaip kalbama- krizės duobė- aš, abejoju, nes kam duobė, o kam kanaliukas, o kitam ir visas griovys.
    Čia daug priklauso nuo to kokį gėrimą geri ir kur randiesi. jei namie, tai krizė lengvesnė, nes iki lovos netoli eiti. Jei svečiuos, tai sudėtingiau. Gryžus tenka įveikti įviarias „procedūras“- žmonos patikrinimą, slensktį, ir gebėjimą nusirenkti. Žinoma aš tik juokauju.
    Pats to nepraktikuoju, bet alučio bokaliukas ( bonkelė- ne padauginant ) prieš vakarienę, tik pakelia apetitą
    ;)

    Į sveikatą !!!
    :)

  • nerijus

    Klausimas ne korektiškas, bet smalsu: ką veikiate Rygoje, pas Braliukus?
    :)

  • Berge

    Kadangi esu šiokia tokia tamsaus alaus ekspertė (ir begalinė mėgėja), tai palyginimui imu Švyturio „Baltijos“ alaus kainą – gaunasi gerokai virš 5 litų… kainos lyg ir adekvačios… kur nuostabos priežastis? nejau kavinėse Lietuvoje „Baltijos“ alaus bokalą galima įsigyti pigiau nei už 5 Lt?

    • Atsiprašau, Berge ir kreivaranki – pamiršau pasakyti: čia kaina parduotuvėje…:)

  • Artūrai, neskatinkit alkoholinių gėrimų vartojimo augimo, o tai paskui klius ;)

    • Alus nera labai alkoholinis gerimas. daugiau tonizuojantis. :)

  • Nelabai supratau minties, tikrai. pas mus Vilniuje senamiesti apie 6 lt. alus visur. as kai megejas pasedet, daugmaz vietas zinau. visur vienoda kaina. vyno rusely labdariu gatvej(berods) 5,5. o, tarkim, yra visai jauki skyle „alaus namai“ Goštauto gatveje – ten daug alaus rušiu ir 0,5 bokalas tik 4,5 lito. privalumas – alus ten „a la“ gyvas. na gal ne visai gyvas, bet skanus ir smeigia neblogai. si penktadieni 4 isgeriau tai ohoho kaip pasijaute. bet ka norejau pasakyti – 4,5 lt cia gi pigu Vilniaus kainomis. Ar yra kur nors pigiau (turiu omeny be akciju)? jei kas zinote, tai apsvieskit.busiu dekingas.

  • Nerijui

    Nerijau,
    Dėl biržiečių alaus, tai aha, aš irgi aptikau, tikrai geras jis :)
    O va girdėjau, kad jie ten visai modernią įrangą yra įsigyje :)
    Skanaus! :)

  • A.G.

    Manau, kad Lietuvoje dar tikros krizės nėra.
    1. Žmonės rengisi lito devalvacijai, tai leidžia sankaupas (pasilikę visokie remontai, kažkas. kaip nelabai būtina, neįsigyta anksčiau – tad bedarbių dar ne tiek daug, kiek bus pasibaigus tam išlaidavimui belaukiant lito devalvavimo.
    2. Praradę darbus dar turi išeitinių ir šiaip sankaupų – dar enbadauja (tai matome kokios eilės parduotuvėje (kaip ir prieš metus), kokie kamščiai gatvėse (o kieme ir padidėjęs).
    3. Dar ir išdas nėra iššluotas.
    4. O dar ir bankrotai neįsibėgėjo.

    Ir dar. Aš kaip tik buvau Estijoje prieš pabrangimą 1991 m. sausį Lietuvoje (kaip žinia, Estija vykdydama Baltijos šalių susitarimą dėl to branginimo, kaip visada, netrypčiojo ir tai padarė greičiau nei Lietuva (atmenate kaip tuomet iš televizijos neišlindo vienas veikėjas parengdamas mūsų nesupratingą publiką – bet veltui, asliukai tuom ir yra asiliukai, kad yra asiliukai).
    Tuo noriu pasakyti, kad Lietuva su kainomis tradiciškai atsilieka jau nuo 1990 m. – eame matomai bailiausi (juk jau vien išto galima spręsti, kad kas tik pastreikuoja – tam algas ir pakelia… Vyriausybės mūsų laimė ta, kad lietuviukai yra baisūs bailiai ir bijo streikuoti… na o kai jau supuola, tai… (kaip anksčiau sakydavo koks balius, jei langai sveiki liko).

    Ir juk sakė, kad kainas parašė parduotuvines (kadangi negeriu ir nerūkau – tai šitose kainose jokios orientacijos ir neturiu).

  • Valentinas

    Jei kada nors darysite alaus rinkos tyrimą/degustaciją, tai sužinosite, kad daugumas žmonių neatskiria kokią alaus rūšį ragauja aklo ragavimo metu. Švyturio extra pavirsta „sintetiniu užsienietišku“ o Faxe, „tikru lietuvišku alumi“. Tai galioja ir pačiom mėgstamiausiom rūšim.

    • LL

      dalyvavau, bandžiau ir taip baisiai nenusigrybavau nė sykio, nors ekspertu nesivadinu garsiai…

    • Musė

      Man dar labai patinka, kokias asociacijas apklausiamiems žmonėms sukelia tam tikri alaus prekiniai ženklai – „madingas vaikinas, galbūt net gėjus“, „piktas panevėžietis su auksine grandine“ ir pan. Numirti galima iš juoko skaitant :)

  • Musė

    Aš irgi buvau prieš kelias dienas Rygoj, kadangi labai skubėjome, užbėgome papietauti į kavinukę po kolegų latvių biuru. Labai paprasta eilinė kavinė, dienos pietūs kontoros žiurkėms ir žiurkėnams, akcija atrakcija, gera tipo kaina. Pavalgiau neskaniai ir mažai, sumokėjau 26 litus. Pamaniau, kad už dienos pietus bile kokioje kavinėje gal ir daugoka.

    Latviai irgi verkia, kad jau sykį sumažintas biudžetas bus ženkliai mažinamas dar kartą, lygiai tuo pačiu skundėsi ir estai. Kaip gaila, kad nei Kubilius, nei Šemeta čia ne prie ko :)

  • Benedikta Vaivadaitė

    Sultis, o ne alų gerti sveika…:)

  • Mano pastebėjimais, nūnai Latvijoje yra vienas vienintelis vertas dėmesio butelinis alus – senos, geros Tervetės alaus daryklos.

    Jis nėra pigus, priešingai – brangokas, bet tikrai įdomaus ir savito skonio.

    Bet praėjusią vasarą butelis Tervetinio tikrai nekainavo lato, nors, berods, ir viršyjo 80 santimų…?

    • LL

      tervetės geras, bet man asmeniškai Brūveris yra aukščiau visko… o Brūverio kviešu išvis kažkas fantastiška… ir Bauskės rimi jo litras stiklinis butelis tekainuoja apie 1 latą… rekomenduoju

      • Brūveris? Ir dar kviešu? Čia gal kokios mažos daryklos?

        Nes lyg ir nemačiau tokio tuose pajūrio krautuvėlėse, kur teko prekintis?

  • johnis

    Turiu kazkiek verslo interesu ir darau kartu su latviais versla Latvijoj. Patikekit, tai kas ten dedasi siuo metu tai vadinasi ne be krize o tas pats is P raides.
    O del alkocholio tai manau kas gere tas ir gers(ypac alu ir degtine), manau (tai mano subejktyvi nuomone) jog gali tik sumazeti tokiu kaip vynas pardavimas. Kas gere- gers ir kas ruke- rukys.
    Nemanau jog tai butu,p.Arturai, atskaitos taskas spresti apie krizes dydi.

  • inf

    Visi tikisi devalvacijos, ne kitaip. Pagal kainas sprendžiant latą turėtų devalvuoti apie 40%. O jeigu nedelvavuos (kuo aš asmeniškai netikiu), latvių laukia sunkios pagirios. Labai sunkios.

    Bet kokiu atveju tokios kainos rodo, kad jie vis dar nesupranta kas įvyko.

    • romas

      O tai kas laukia bankų, jei devalvuotų 40 proc. Ir ne tik Latvijos bankų. Devalvacija nėra tik latvių reikalas. Galvoju, kad jei tai įvyktų, įvyktų iš karto ir Lietuvoje, ir Estijoje. Sunku pasakyti ar tas mus visus kaip nors išgelbėtų. Privatus sektorius ir taip jau algas nurėžė, valstybinis pastoviai mažina išlaidas. Algų palaikymas konkurencingame lygyje nėra labai didelė problema. Žymiai svarbiau, kad eksporto rinkos atsigautų. Vidiniam rinkos palaikymui devalvacija neturės teigiamos reikšmės. Tik dar greičiau numirs parduodantys importinę produkciją, kurie ir taip vos laikosi. Bankinį sektorių ir pasitikėjimą vietinėmis valiutomis po devalvacijos būtų galima piešti tik juodžiausiomis spalvomis. Taip pat siūlau pagalvoti kokios būtų šildymo kainos kitą sezoną ir kiek kainuotų elektra, jei devalvacija būtų 40 proc. Pensininkai apie valgį greičiausiai turėtų užmiršti :)

  • o jūs žinojote, kad trečio pasaulio šalių sąraše į kurias su humanitarinėmis misijomis gali vykti savanoriai yra ir Latvija ?

    http://www.changingworlds.co.uk/default.aspx?qlink=LatviaOverview

    • Auksinis kardas

      Na, gal smarkiai pasakyta – „trečiojo pasaulio“. Yra galimybė sudalyvauti mokant anglų kalbos Latvijoje, ir tiek.

      Nekalbėsiu apie negudrius pradedančiųjų (saikingų) alkoholikų džiaugsmus, bet Latvijoje kainų ir pinigo stiprumo nuotaikos visuomet buvo tokios: brangu, vartojama pro sukastus dantis, bet vitrinose dažnai esama ir geresnių produktų pasirinkimo. Lietuvoje išsiskiriame maksiminiu „optima linija“ stiliumi, kai pigiau ir gausiau vartojama. Pigiau ir gaminama – ne kiekvienam kiltų ranka ištremti „Švyturio šalį“ Utenon ir jo vietoje palikti pasityčiojimo objektą.

  • kolega

    Uzavas alus – labai skanus, ir kokybe atitinka kaina. Gaila, Lietuvoje buteliuose lietuvisko tokio nera, na, isskyrus mazu daryklu, kurios i bambalius pilsto.
    O pigiau uz Uzava tikrai yra, bet jau tokie pat standariniai kaip kalnapilis ar svyturys.

  • Valentinas

    Rugseji alus latvijoje kainavo nuo 1,5 lato. Cia kalbu apie centra :)

    • GIGA

      Gerb.Orka,o kam taip toli eiti.Nežinau kaip dabar,nors spėju,kad niekas nepasikeitė elektra Ltavijoje yra pigesnė nei Lietuvoje,kurią mes jiems parduodame iš mūsų šalyje esančios AE.Taigi naudodami pigesnę elektrą,o brangiau pardavinėdami alų,“braliukų“ aludariai uždirba gerokai daugiau nei mūsų:)

  • Orka

    alus kaip alus. Radau straipsniuką apie elektros kainas. Galvojau kada ir kas pagaliau prabils…
    http://balsuotojas.balsas.lt/prezidento-rinkimai/straipsnis/319
    Netyriau ES šalių kainų, tik žinau, kad pvz. UK, Norvegijoj elektros galima įsigyt maždaug dvigubai pigiau. Čia kalbu apie įmones. Tiesiog žinau, kad įmonėse gaminančiose tą patį produktą, vieneto savikainoj elektra sudaro per pus mažiau.
    Gyventojams iš ties daugelyje šalių sistemos įvairios, bet elektra retai kur brangesnė.
    Svarbiausia, kad didžiulė elektros kaina atbaido daugybę investuotojų, o ir lietuvišką verslą, naudojantį santykinai daug elektros produkto gamyboje, daro mažiau konkurencingą.
    Turėdami vieną iš mažiausių kainų už elektrą, mes mokame už skirstymą turbūt brangiausiai Europoje. Še jums ir grėsmė nacionaliniam saugumui…

    • Marius

      dėl vieneto savikainos, dar priklauso ir kokius įrengimus naudoji ir kt faktoriai, ne vien elektros pirkimo kaina sudaro elektros dalį savikainoje (pvz pigūs bet daug energijos naudojantys įrengimai).
      dėl elektros skirstymo kainos yra įdomūs dalykai, nes tiek VST tie RST gaudami tokius tarifus už skirstymą dar sugeba dirbti nuostolingai, čia mums mirtingiems nesuprast…
      o VST manau iš elektros biznio pasitrauks, kai uždarys atominę, Leo LT bus ramiai išformuotas, nes VST po uždarymo turės didesnę vertę negu prieš tampant Leo dalimi, o kokias 2011 ar 12 VST už gerą kainą, vp grupė parduos įmonę kokiai skandinavų bendrovei, kuri galėtų tiekti elektrą į Lietuvą per naują jungtį su Švedija

      • Orka

        Mariau, aš lyginu identiškus įrengimus. UK sistema šiek tiek kitokia, jie ten išsiperka metams tam tikrą kiekį ir pan. Bet galutinis rezultatas – pigiau. VST nedirba nuostolingai, maža to, pasiknisus pamatytume, kad sanaudos išpūstos kaip oro balionas… RST – akivaizdu kodėl.
        Dėl pasitraukimo. Turėjot galvoje VP desiatką? VST negali pasitraukti ar būti uždaryta, jie praktiškai monopolistai. Kad ją parduos, tikiu. Leo prieš išformuojant, dar praplaus vieną kitą litą.:)

  • Linas

    aš kaip pradedantis(saikingas)alkoholikas latviško alaus gėrimo nepraktikuoju.Sintetinio užsienietiško,o ypač trečiojo pasaulio šalių alų gerti nerekomenduojama.Tokių nuo my…nesiskiria nei spalva nei kvapas.Nebent nuvykti Rygon po lato devalvacijos,tada perskaičiavus į mūsų pinigus turėtų atpigti.Mėgstu mažų lietuviškų daryklų alų bambaliuose ir šokiuose.Nemažai patraukus gerai išeina grojimas keturiomis rankomis ir kojomis.Kas negirdėjo,nemažai prarado.

  • giedrius

    norint alaus – aikit i alaus namus arba busi trecias, arba ten kur belgisko duoda arba zoe (cekiskas)

    cia as tikrai taip manau

  • Trumpas pastebėjimas. Aluje (jokiame) nėra konservantų. Tam, kad jis išlaikytų savo savybes alus pasterizuojamas.
    O kas dėl skirtumų, tai jei alaus gamykla priklauso BBH (Utena, Švyturys, Aldaris, Calsberg) tai skonis jų labai nesiskirs.
    Šiaip dabar vyksta tik diskusijos apie gravitacinio alaus kokybę prieš natūralų būdą. O visi lietuvaičiai maukia gravitacinį alų ir nelabai suka galvą (juk berods, Utenai -30% kažkuriam prekybos tinkle)

    • Auksinis kardas

      Neskamba tas „gravitacinis“. Ar tikrai profesionalai naudoja šį terminą?

      Ištrauka iš http://zurnalas.madeinlithuania.lt/article/articleview/808/1/187/
      Atsako Lina Šileikienė, vieno likusių įdomesnių narkotikų gamintojų, „Kauno alaus“ vadovė:
      —————————————————————-
      – Tai gal viskas gerai? Kodėl gerą alų išrūginti reikia daug laiko?
      – Kiekvienas produktas turi savo charakterį. Alaus skoninės savybės labai skiriasi priklausomai nuo to, kaip jis virtas. Pavyzdžiui, vienas iš svarbiausių reikalavimų mūsų asociacijos nariams – alaus darykla kokybišką ir natūralų alų turi gaminti pagal klasikinę technologiją, t.y. virti, rauginti ir nokinti kiekvieną alaus rūšį atskirai. Asociacijos nariai, gamindami alų, privalo nenaudoti „High Gravity“ technologijos, kai verdama viena alaus misa, o iš jos, įpylus skirtingą kiekį vandens ir pridėjus skonio ir spalvos reguliavimo medžiagų, galima išgauti iki 20 rūšių alaus. Šią technologiją naudoja didžiosios alaus daryklos, siekdamos padidinti gamybos našumą, o Mažųjų aludarių asociacija pasisako už senųjų alaus gamybos tradicijų išsaugojimą. Taigi didieji gilių tradicijų jau nebesaugo. Mūsų gamybos kaštai didesni, tačiau lentynose turime būti pigesni. Ir asociacija įkurta tam, kad mus labiau žinotų kaip tradicijų saugotojus. Mums sunkiau patekti į prekybos tinklus, nes senoviškai išvirto alaus galiojimo laikas yra visai kitas nei didžiųjų aludarių
      ————————————————————————

      Kas įdomu, kad dabar prabėgom paskaitinėjęs, matau, kad ir JAV esamu supratimu, „High Gravity“ alus yra ne tiek amerikinė pramoninio alaus miksavimo technika, kiek Europoje šaknis turintis tirštesnio, stipresnio alaus gaminimo mažose daryklose paprotys – pas mus tokį skonį atitiktų porteriai, biržiečių sodriosios rūšys ir pan. Tai, ką pramoninė alaus gamyba dangsto „High Gravity“ vardu yra gėdingi Fizz miksai alaus tema.

    • Auksinis kardas

      „jei alaus gamykla priklauso BBH (Utena, Švyturys, Aldaris, Calsberg) tai skonis jų labai nesiskirs“ – khm, kaip teoriškai galėtų nesiskirti vandens skonis, esantis šio gėrimo pagrindu.
      Deja, praktiškai jis gerokai skiriasi skirtinguose regionuose, kaip ir iš jo pagaminami gėrimai. Nors alaus miksavimas ir gerokai nuvertina tradicinį vientisumo vaidmenį šiame procese.

  • Atsiprašau gerbiamo Artūro, kad rašau ne apie “Bauskas alus Tumšais”, bet jei kam įdomu ką bendro turi žodžiai „MONSANTO“ bei „LIETUVA“, nuoroda štai čia: http://www.balsas.lt/video/246885

    • Ir dar viena naujiena ne į temą: „Bet situaciją Meksikoje atidžiai stebintis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras pranešė, kad pirmąkart istorijoje pasirodė vienos atmainos paukščių gripo, dviejų atmainų kiaulių gripo ir vienos atmainos žmogaus gripo derinys.“
      P.S. Gal ponas romas, viską žinantis apie genetinės inžinierijos „nekenksmingumą“ galėtų paaiškinti mano aukščiau paminėtą reiškinį?

      • nerijus

        Arūnai, manęs, kol kas neįtikina jokie gripai apart žmogaus ir niekaip…

        romai, daug žinote apie GMO, trąšas. Prašome išsamiau paaiškinti, mums- runkeliams :)
        Be pykčio.

  • Simas

    Arturai, nesisielok del brangaus, bet skanaus lietuvisko alaus. Kai devalvuos lita, tai ir pas mus jis pasidarys pigus (manau visom prasmem :):) kaip sakoma, desovas…). Geros dienos visiems alaus megejams (ne desovo alaus :))

  • Ramute

    Laimingi tie žmones , kurie pagal alaus kainas sprendžia apie kryzės padarinius…

  • Slyvanosis

    Lietuvos Respublikoje kainos siaubingos!!! LTSR Utenos Porteris kainavo apie 0,6 rublio, Anykščių Obaljų 0,7 litro butelys kainavo 2,12 rublio, o Habana Club romo (!!!) 0,7 l – 7 rublius, o dabar 75 litus ( :o ). 1 rublis yra 0,1 lito. Košmaras!
    Nu tai kur geriau: ar Lietuvoj, ar LTSR?

  • Slyvanosis

    Ir dar: LTSR niekada negręsė nei kempinligė, nei vištų, nei kiaulių gripas. O Delirium tremens sergatys pacientai buvo gydomi tomis pačiomis medžiagomis, nuo kurių jie susirgdavo…
    Tada buvo lygis!

  • Kažkodėl kai kurie net ir šiame trumpame pastebėjime apie alų nori įžvelgt sąmokslo teorijas (pradedant VST ir baigiant Monsanto)
    Pasivaikščiokit. Pasidžiaukit pavasariu, gal nebekišit į kiekvieną blogo žinutę Grinevičiūtės (deja, nežinau jos naujos pavardės) stiliaus isterikų.
    P.S. Trumpai: neieškokit sliekų š…

  • Ogis&Co

    Jūrmala.Paprasta knaipė.Kopūstienė be jokių pribombasų.16litų.Vot taip :)

  • revile

    je, teisingai žmonės šneka – biržiečių alus neblogas, bet rinkuškių miežinis dar geresnis!

  • Jurijus

    Gerkit Berngulių (Valmieros rajono darykla). Va ten tai jėgelė. Mažai kur nusipirksit. Man prie namų yra Rygoj, bet dėl didelės kainos dažnai mėgautis negaliu: bokalas 85 santimai. Iš latviškų, kaip teisingai pastebėta, yra geras Užavas (gamina Ventspilyje) ir Piebalgas (ant etikėtės rašomas ir vietinio aludario vardas ir pavardė, kad visi žinotų), geri, nors kiek ir brangoki alūs. Pigiena parduotuvėse ir baruose – tai tas pats BBH arba Unibrew myž’alus, kuris daromas pagal high gravity technologiją – pagamina gatavą stiprų, tada atskiedžia vandeniu ir įdeda skonio ir spalvos stipriklių. va taip.

  • Brūveris gamina dar ir imbierinį alų!